joi, 14 mai 2009

Liliecii şi insecticidele


De-a lungul timpului, datorită lipsei cunoştinţelor generale despre viaţa liliecilor şi a ideilor preconcepute ale oamenilor (se agaţă în păr – lucru total neadevărat, sug sângele oamenilor – amintim că liliecii din Europa sunt insectivori, deci se hrănesc cu insecte) s-au înregistrat numeroase incidente, care au dus la scăderea dramatică a populaţiilor de lilieci. Reducerea populaţiilor de lilieci determină creşterea necontrolată a insectelor dăunătoare, lucru care se răsfrânge asupra producţiei agricole. Scăderea producţiei agricole are impact negativ asupra stilului de viaţă uman.
Utilizarea insecticidelor în agricultură ca metodă de combatere a insectelor dăunătoare este atât ineficientă cât şi distructivă. Ineficienţa prin faptul că dăunătorii devin rezistenţi şi distructivă prin faptul că poluează solul, apa şi se acumulează în organismele vii.
Dintre proprietăţile generale ale insecticidelor amintim: se menţin în mediul înconjurător un timp foarte îndelungat până la descompunerea parţială sau completă, sunt transportate la distanţe mari faţă de surse, se depun în ţesuturile organismelor vii, pătrund în lanţul alimentar – ajung în: hrană, apă, aerul inspirat, exercită acţiuni toxice.
Care este costul pentru o viaţă mai sănătoasă din acest punct de vedere?!
Prin urmare, ar fi mai bine să ajutăm „sanitarii nocturni” să devină mai „puternici”, să îi ocrotim şi să le favorizăm condiţiile trai.
Rolul, pe care îl pot avea liliecii în combaterea insectelor dăunătoare impune reconsiderarea acestora ca una din principalele specii utilizate în combaterea biologică a dăunătorilor. (Organizaţia Internaţională de Luptă Biologică – O. I. L. B. – a definit combaterea biologică ca o utilizare a organismelor vii şi a produselor activităţii lor biologice, cu scopul reglării populaţiilor de dăunători. Prin acestea se subliniază, utilizarea conştientă a duşmanilor naturali ai dăunătorilor).Un prim pas care trebuie făcut este să asigurăm stabilitatea populaţiilor de lilieci. Acest lucru poate fi făcut printr-un comportament adecvat, de exemplu: păstrarea liniştii când întâlniţi o colonie de lilieci într-un pod, într-o peştera/mină şi nederanjarea lor în orice fel, menajarea arborilor în care aceştia s-au „cazat” etc.
Dacă prezenţa omului în viaţa liliecilor va fi neînsemnată, pe lângă stabilitatea populaţiilor existente, ar putea creşte numărul de indivizi, asigurându-ne astfel un număr mai mare de „gardieni ai nopţii”.
Distribuţia liliecilor, în zonele critice unde se face simţită lipsa lor, poate fi dirijată prin amplasarea unor căsuţe pentru lilieci în livezi şi păduri (dacă pădurea este una tânără şi arborii nu au scorburi).
În cazul în care, doriţi mai multe informaţii despre cum să atrageţi liliecii în grădina dvs., care dintre lilieci au cel mai mare apetit pentru insecte, sau alte curiozităţi despre viaţa lor, vă aşteptăm întrebările.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu